KONALO SE: Čaje o páté se starou gardou kuchařů a cukrářů

Ještě stále uvažujete nad tím, zda se přidáte k našemu pravidelnému setkávání o páté? Pak zde právě pro Vás máme ochutnávku – a to v pravém smyslu toho slova.

V dnešním Čaji o páté jsme si totiž povídali a vařili s Jiřím Eichnerem ze Staré gardy kuchařů a cukrářů. Zavzpomínali jsme na jídla z našeho dětství a mládí, která se vařila v rodinách, a naopak ty v restauracích. Povídali jsme si o kvalitě surovin, sezonních a lokálních potravinách. Dozvěděli jsme se, jak na českou klasiku v odlehčené podobě. Za domácí úkol jsme dostali k přípravě recept na dort, kde mouku nahrazuje zelený hrášek – najdete jej níže.

A na příštím setkání se již přidejte k nám!

Dort ze zeleného hrášku    

Uvaříme čerstvý zelený hrášek, nebo použijeme sterilizovaný, vždy dobře scezený. Umeleme nebo rozmixujeme. Utřeme 150 g másla,110 g moučkového cukru, citronovou šťávu z jednoho citronu, 4 žloutky. Vše třeme (šleháme do pěny). Z bílků ušleháme sníh s přidáním vanilkového cukru.

Rozmixovaný hrášek lehce vmícháme do utřené pěny a potom také zlehka vmícháme 150 g rozemletých nebo mixovaných vlašských ořechů. Nakonec vmícháváme sníh. Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme strouhanou houskou do které jsme přidali i mleté ořechy. Pečeme při 160° asi 45 minut. Tyto údaje jsou informativní, každá trouba peče jinak. Lepší je zjistit upečení vpíchnutím špejle, nelepí-li je dort upečený. Pečený necháme vychladnou, prořízneme, pomažeme pikantním džemem nebo marmeládou. Povrch potřeme citronovou polevou a zdobíme ořechy.